Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Pilot Uygulama Projesi Başlatıldı

  • 18.08.2016
  • tarsustb

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele için narenciye üreticilerine tuzak dağıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü koordinasyonunda Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illeri "Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Pilot Projesi" kapsamında Tarsuslu meyve üreticiliği yapan çiftçilerin korkulu rüyası olan Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamından eğitim Tarsus Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen eğitim sunumun ardından 100 Narenciye üreticisine 4500 Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıldı. 

Tarsus Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen eğitim çalışmasına Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Murat Çelebi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Yusuf Aksoy, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personeli ve Narenciye Üreticileri katıldı.

Projede belirlenen Tarsus’un değişik köylerinde  üretim yapan 100 üreticinin katılımıyla gerçekleşen Akdeniz meyve sineğinin zararları ve mücadele şekilleri hakkındaki eğitim ve  bilgilendirmelerin önemi  sunumlar ve proje tanıtımı ile desteklendi.

Proje tanıtımı açılış konuşmasını yapan Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, 5 ay içerisinde Bakanlıktan yaklaşık olarak 500 - 600 Bin TL meblağın daha Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kapsamında Tarsuslu narenciye üreticileri ile birlikte kullanılacağını belirtti.Aktaş; "Türkiyede tarımsal üretim merkezi olarak Mersin ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle Tarsus bu üretimin büyük bir kısmını üretmektedir. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı olarak  ürünün ekimden hasadına üretiminden pazarlamasına ihracatına kadar tarımsal desteklemelerimiz mevcuttur.2015 yılı içerisinde Mersinde 110 milyon TL. tarımsal destekleme yapılmıştır. Bu destekleme miktarının % 50 sinden fazlası Tarsus üreticilerimize darıltılmıştır. Bu destekleme hak edişlerinde emeği geçen Tarsus İlçe Müdürüne ve diğer çalışanlarına kurumum adına teşekkür ederim.Üretimini yaptığımız ürünlerden para kazanmamız gerekmektedir. Para kazanabilmemiz için ürünlerimizin yurt içinde ve yurt dışındaki tüketiciye ulaştırılması konusunda ürünümüzün sağlıklı olması gerekmektedir. Yetiştirdiğimiz ürünlerin dış pazardaki en önemli sıkıntısı Akdeniz Meyve sineği zararıdır. Bu zararın ihraç edildiği ülkede yetkililer tarafından tespitinde sadece o partiyi değil Ülkemizden ithal ettikleri ürünlerin tamamına sıkıntılı bakıyorlar ve   ürünlerin Pazarlama ağında daralmalar oluyor sıkıntıyı da başta üreticimiz sonra Ülkemiz  çekiyor.Bu sebep den dolayı başlatmış olduğumuz bu projenin amacı ürünlerimizin sağlıklı bir şekilde istenilen parasal değerlerde tüketiciye ulaştırılmasıdır." Diyerek sözü proje sorumlularına bıraktı.

İlçe Müdürlüğü teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Akın Akçalı ve Tamer Doğancılı'da eğitim kapsamında   Akdeniz Meyve Sineği  Nedir? Zararları nelerdir ve mücadele şekilleri ile Akdeniz Meyve Sineği tuzaklarının nasıl kullanılacağı,hangi zaman aralıklarında sayımlar yapılacağı hakkında eğitim sunumu yaptılar.

Konuşmaların ardından 100 Narenciye üreticisine Akdeniz Meyve Sineğiyle mücadele edebilmeleri için Tarsus Ticaret Borsası depolarında muhafaza edilen TUZAK dağıtımı gerçekleştirildi.

Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Pilot Uygulama Projesi Başlatıldı
Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Pilot Uygulama Projesi Başlatıldı
Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Pilot Uygulama Projesi Başlatıldı
Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Pilot Uygulama Projesi Başlatıldı
Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Pilot Uygulama Projesi Başlatıldı