Adana-Mersin Oda/Borsa Ortak Toplantısından Birliktelik Mesajı

  • 16.01.2017
  • tarsustb

Adana ve Mersin’i kapsayan‘Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı’ Tarsus’ta yapıldı. Toplantıda, Adana ile Mersin oda ve borsalarının ortak hareket etmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “Havaalanı yatırımını sıkı takip etmeliyiz " dedi.

Başkanlar, TR62 bölgesinin kalkınmasında önemli role sahip olan devlet teşviklerden Çukurova’nın daha fazla yararlanabilmesi için ortak lobi oluşturulması, ortak sorunların tespit edilerek sorunların üzerine birlikte gidilmesi ve güç birliği oluşturulması noktasında görüş birliğine vararak özellikle ilçelere yatırımın cazip hale gelmesinin bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağı noktasında da birleşti.

Toplantıya Mersin Ticaret Borsası ve TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Başkanı Ö. Abdullah Özdemir başkanlık yaptı. Mersin ve Adana’nın ekonomik göstergeleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Sn. Özdemir'in ardından başkanlar ortak sorunları dile getirdi.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya da birlikteliğe vurgu yaparak bölgenin sorunlarının da tasalarının da sevinçlerinin de ortak olduğunu söyledi. Dünyada ekonomilerin artık bölgeselleştiğini, hatta şehirleştiğini kaydeden Kaya, dünya ticaretinin yüzde 60’ının şehirlerde gerçekleştiğini anlattı.

Başkan Murat Kaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi; " 9 yıl Meclis Başkanlığını yaptığım ve Türkiye'nin ilk odası olma özelliği olan odamızda sayın başkanlarımla buluşmak, birlikte hareket etmek için bir araya gelmekten, sizleri Tarsus'ta ağırlamaktan büyük memnuniyet duymaktayız.Bu Toplantı önümüzdeki yıllar için Adana ve Mersin için birliktelik mesajı olur inşallah. 2016 yılını sıkıntıları ile geride bıraktık.15 Temmuzda yaşanan hain darbe girişimi bizleri ve Ülkemizi derinden yaraladı. Türkiye güçlü bir Ülke.Elbirliği ve güç birliği ile bizler bu sıkıntıları aşacağız.Ekonomik göstergelere baktığımız da döviz kurları aldı başını gidiyor. 2015 den buyana son 2 yıldır TL'sı sırasıyla % 20-25 arasında değer kaybederken 2017 yılının ilk günlerine %10 değer kaybıyla başladı.Ekonomistlerin değerlendirmelerinde bu kaybın iç ve dış sebepler olduğu söyleniyor. Dış sebeplerde irdelenen ve Türkiye'nin de içinde olduğu kırılgan 5 'li Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ülkelerini ekonomik olarak değerlendirdiğimizde bizlerin dövizde yaşanan hareketlilik için iç sebeplere ve Türkiye üzerine oynanan oyunlara yoğunlaşmamız gerektiği ortaya çıkıyor.Biz diyoruz ki, Türkiye üzerinde ekonomik, siyasi ve sahada mücadele var. Bu ülke bizim bu vatan bizim diyerek birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.Bizden mesaj bekleyen herkesime bardağın dolu tarafını göstermemiz ve umut vermemiz gerekiyor. Türkiye bunların tamamını atlatacak ve yeni başarı hikayesini yazacağız. TOBB' kısa zamanda bizleri bu konular için çağırırsa bizlerde sorunlarımızı orada paylaşırız." diyen Başkan Murat Kaya Adana ve Mersin olarak birlikte hareket etmeleri halinde büyük başarılar elde edeceklerine inandığını da kaydetti. Kaya, bu noktada öncelikle bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağına inandığı havaalanı ihalesinin takibine de ağırlık verilmesi çağrısında bulundu. Ardından tarıma ilişkin değerlendirme yapan Başkan Murat Kaya şunları söyledi:
“Tarım sektörü 2016’da Rusya krizi nedeniyle çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Bunu aşacak bir model geliştirildi. Türkiye havza modeline geçti. Bunun Türk tarımı için oldukça uygun ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Tarımda havza sistemine geçince ürünlerin desteklerinin bir an önce açıklanması gerekiyor. Muhtemelen eksiden olduğu gibi kilo başı değil, alan bazlı desteğe geçiliyor. Artık çiftçimiz pamuktan, mısırdan, soyadan kilo başı destek değil, ektiği tarlanın dönümü kadar destek alacak. Özellikle bölgemiz için önem taşıyan yağlı tohumlara desteğin artmasını bekliyoruz.” dedi.

 

 



                                  

Adana-Mersin Oda/Borsa Ortak Toplantısından Birliktelik Mesajı
Adana-Mersin Oda/Borsa Ortak Toplantısından Birliktelik Mesajı
Adana-Mersin Oda/Borsa Ortak Toplantısından Birliktelik Mesajı