Genç Çiftçi Projeleri Borsamızda Bedelsiz Yazılacak

  • 05.04.2017
  • tarsustb

Kırsalda yaşayan yoksul,işsiz gençlere 2017 yılında toplam 483 milyon liralık hibe desteği sağlanacak.Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilk kez 2016'da başlattığı "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi” programının 2017 yılı koşulları geçen yıldan farklı koşullarla verilecek.

Borsa Başkanı Murat Kaya, 31 Mart 2017 tarihinde 30024 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Murat Kaya, “Bakanlar Kurulu Kararı gereği 2016-2018 yıllarını kapsayacak şekilde genç çiftçi projelerine 30 bin TL hibe verilmesini öngören Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına 2017 yılında da devam edilecek.  Ülke genelinde bütçesi 483 milyon TL olarak belirlenmiş olup, 16 bin 100 genç çiftçimize hibe desteği verilecek. Bu bütçenin 330 milyon TL’lik kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilçemizde genç çiftçilere ayrılan bütçe bakanlığımız tarafından daha sonra açıklanacak. Bu kapsamdaki hayvanlar geçen yıl olduğu gibi yine TİGEM tarafından temin edilecek. Bütçenin diğer kısmı ise ana hatlarıyla ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında verilecek. Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak tesis yapımı konusu da projeler içerisinde yer alacak ve genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak .“Projelerle ilgili başvurular 7 Nisan Cuma günü başlayıp, 5 Mayıs Cuma günü sona erecek Başvurularda izlenmesi gereken yol ve uygulamalar geçen yıl ile aynı olacak. Ön başvurular, çiftçilerimiz tarafından hiçbir harcama yapılmaksızın, web tabanlı https://gencciftci.tarim.gov.tr uzantılı yazılım üzerinden, kesin başvurular ise yerleşim biriminin bağlı olduğu ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacak.

Bu noktada Borsamızda oluşturulan birim tarafından isteyen genç çiftçimize bu hizmet ücretsiz olarak sunulacaktır. Genç çiftçilerinin program desteğinden azami düzeyde yararlanmasını diliyor, geniş ve yönlendirici bilgileri edinmek üzere kendilerini Borsamıza bekliyoruz..

Hibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 41 yaşından gün almamış, ücretli çalışan, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi, daha önceden Bakanlığın diğer hibe programından faydalanmış olmamak şartı aranacak.” şeklinde bilgi verdi.

Destekleme nasıl ve hangi şartlarda verilecek.

Başkan Murat Kaya “Bu yıl uygulanacak genç çiftçi hibe desteğinde hayvan varlığı kriteri getirildi. En çok hibe verilen hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesisi yapımı ve hayvan alımı konulu proje başvuruları için bu tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olanlara destek verilmeyecek. 50 arılı kovanı olanlar, 2016’da genç çiftçi hibesi alanlar, projesi kabul edilmeyenler, projesi kabul edildiği halde sözleşme imzalamayanlar, öğrenci, vergi mükellefi, çalışan,aynı konuda başka bir hibeden yararlananlar 2017 yılı genç çiftçi hibe desteğinden yararlanamayacak."dedi.

Desteklenecek proje konuları:

Genç çiftçi proje konuları ise şöyle belirlendi:

1- Hayvansal üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

- Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesis yapımı ve hayvan alımı,

- Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesis yapımı ve hayvan alımı,

- Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği,

- Kanatlı yetiştiriciliği ve tesis yapımı,

- İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı,

2- Bitkisel üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

- Kapama meyve bahçesi tesisi,

- Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği,

- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği,

- Kültür mantarı üretimi,

3- Yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik destekleme projeleri kapsamında;

- Çok yıllık tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi,

- Coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim,

- Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi .

Genç Çiftçi Projeleri Borsamızda Bedelsiz Yazılacak