Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı

  • 15.05.2017
  • tarsustb

Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Programı kapsamında destelenen URGE Proje Tanıtım Toplantısı Tarsus Ticaret Borsasının hazırladığı proje konusu kapsamında   proje iştirakçısı 20 firmanın katılımı ile TTB toplantı salonunda gerçekleşti.

Toplantıda firmaların eksiklikleri ve neler yapılabileceği konusunda bilgi alışverişi yapıldı. Tarsus ekonomisi için olumlu sonuçlanacak proje şimdiden katılımcı firmaları heyacanladırırken, aynı zamanda firmaların bir bütün halinde hareket etmesini de sağladı.  

“Tarsus'un İhracat Gücünü Arttıracağız”

Toplantıda konuşan Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya konuşmasında; “İhracatta % 100 başarı getiren, katılımcıların rekabet gücünü arttıracağına inandığımız bir URGE Projesine başlıyoruz ve Ekonomi Bakanlığına sunacağız Bu proje Ekonomi Bakanlığınca desteklenen dış ticarette rekabetçiliği artırma projesi olarak biliniyor. Biz bu proje kapsamında sizleri ihracat yaptığınız ve yapmayı hedeflediğiniz ülkelere götüreceğiz, bunun yanı sıra yurt dışındaki alıcıları da Türkiye’ye getireceğiz. Tabi bu işlemler gerçekleşirken eğitim programları da yaparak bazı konularda bilgiler aktaracağız. Bu projemizin yüzde 75’ini Borsamız aracılığıyla finanse edeceğiz, kalan %25 lik kısmı sizler finanse edeceksiniz. Göreve geldiğimiz günden bugüne en büyük hayalimiz ve hedefimiz üyelerimizi yurt dışına ihracat yapan, kendi markasını dünyaya satan firmalar olarak görmekti.Bugün Tarsus'un ilk URGE projesine sizlerle birlikte start vermiş olacağız. Proje bitinceye kadar da yurt dışı gezilerimiz, yurt dışındaki alıcıları da buraya davet edeceğizimiz faaliyetler gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda mevcut olarak ihracat yaptığımız ülkelerin dışında da yeni ihracat yapabileceğimiz ülkeleri keşfedeceğiz. İhracat potansiyeli olan ama yapamayan şu an aramızdaki arkadaşlarımızı Borsamızın uzman personelleri ile ihracat yapar duruma getireceğiz. Yurt dışına açılarak Tarsus'un ürünlerini , Tarsus Markasını bütün dünya ya göstermiş olacağız.Hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”diye belirtti.

Adana Ticaret Odası Dış İlkişkiler ve Ticaret Uzmanı  olan ve URGE Projelerinin kapsamı konusunda bilgilendirmede bulunan Burçin Teymen sözlerine başlamadan önce Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya'ya , böyle bir projenin Tarsus İlçesine ve bölgeye kazandırılacağı için teşekkür ederek, proje yazım ve uygulama aşamasında çalışmaları devam eden, Genel Sekreter Hasan Şanlı'ya, Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz ile Dış Ticaret ve Proje Uzmanı Ali Umut Kansu'ya teşekkürlerini sunarak başarılar dilerken, katılımlarından dolayı ve verdikleri destekten için firma sahiplerine de ayrıca teşekkür etti.

Teymen konuşmasına; “Bugün ki sunumun ana amacı biz URGE projemizle nereye gelmek istiyoruz. Saha çalışmalarını tamamlayan Borsamız hangi verileri topladı, onu anlatacağız, aynı zamanda  sizin verilerinizle neler yapabiliriz. Bunun dışında firmaların birbiri ile uyumuna da bakacağız. Sizlere iletilecek olan raporlar doğrultusunda hedef ülkeler ve o hedef ülkelerin ithalat yaptığı ülkelerin bütün detaylarını göreceğiz.Yani hedefinizde hangi ülke varsa, O ülke nereden ürün alıyor, rekabetiniz nereye olacak ona bakacaksınız. Ancak asıl önemli konu, ihracat yapılacak ürünün tüketimi artıyor mu, artmıyor mu, meselesi.Bir yerde bu işin hedefinde sanayinin de olması lazım. Sanayi sektörüne yüklenerek bu işin artırımını da sağlamamız gerekiyor. Yani biz Dünyanın herhangi bir ülkesindeki tüketimi sağlarken, aynı zamanda da ordaki üretimi ve o ülkeye ihracat yapanlarında üzerine oynayarak bu işi geliştirmeyi planlayacağız." dedi.

Projeyi  geliştirirken  proje iştirakçisi firmalarla görüşülerek hangi eksikliklerin olduğunu öğrenmeye çalıştıklarını belirten Dış Ticaret Uzmanı Pınar Alegöz ile Dış Ticaret ve Proje Uzmanı Ali Umut Kansu“Biz burada yaklaşık 3 aydır sizlerle yaptığımız görüşmeler doğrultusunda ortak olarak ihtiyacınızın ne olduğunu gördük ve bunları belirlemeye çalıştık. Bunun ikinci aşamasında sizlerin yapacağı olan ortak öğrenme, yani eğitim ve danışmanlık hizmeti gelecek. Daha sonra da ortak pazarlama gelecek, bu da zaten tanıtıma, marka yönetimine,  ticaret heyetlerine yapılacak çalışmaları kapsıyor. Türkiye üzerinde firmaların rekabetini test ederek, sektörün üzerinde rekabeti engelleyen unsurlar nelerdir , üretim ve ihracat potansiyelleriniz ne ölçüde onların analizini tamamlayacağız.” diye konuştular.

Daha sonra toplantıda bir takım veriler üzerinden proje iştirakçisi firmaların yöneticileri ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak, eksiklikleri ve daha fazla neler yapılabileceği konuşuldu. Toplantının sonunda Ekonomi Bakanlığı'na URGE başvurusu yapılmak üzere iştirakçi firmaların taahhütleri alındı.

Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı
Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı
Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı
Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı
Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı
Tarsus'un İlk URGE'si Borsada START Aldı