Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları

  • 26.05.2017
  • tarsustb

Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ve 21 Mayıs Dünya Süt Günü kutlamaları çerçevesinde Tarsus Süt Üreticileri Birliği'nin organizasyonunda  Tarsus İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarsus Halk Eğitim Merkezi, Tarsus İş-kur Müdürlüğü, Tarsus Ticaret Borsası ,Tarsus Halk Sağlığı Müdürlü ile birlikte, Alibeyli Mahallesinde, Süt Sığırcılığı eğitimlerine tamamlayan 115 kadın çiftçi üretici kursiyerlerin sertifika  töreni ile Dünya Süt Günü kutlamaları birlikte yapıldı.

Sertifika töreni Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı ve  Tarsus Süt Üreticileri Birlik Başkanı Yılmaz Karabulut'un açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında kadının sosyal ve ekonomik hayata seçkin, eğitimli, öğrenen ve öğreten olarak katılmalarını hedefledikleri projelerinde elde edilen başarının arkasında kadının gücünün yattığını vurguladı. Dünya süt günü nedeniyle süt tüketimini arttırmak, sütün değerini ve önemini hatırlatan Karabulut, sertifika alan tüm kadın kursiyerleri tebrik etti.

Törene katılan Borsa Başkanı Murat Kaya,Süt Sığırcılığı ve Dünya Süt Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Murat Kaya; "Ülkemizin ileri medeniyetler seviyesine ulaşmasında, ekonominin en önemli aktörleri arasında yer alan kadınlarımıza büyük görev düşmektedir. Zenginliğe hızla ulaşmak istiyorsak iş hayatına kadınlarımızın katılımını ve iş hayatında kadın sayısını arttırmalıyız.

Kadınlarımızın, aile ekonomisine vereceği katkıya ihtiyacımız var. Bu ülkeye en büyük iyiliği yapan anlayış, kadınlarımızın iş ve akıl gücünü ortaya çıkaran , bu iki gücü birleştiren anlayışa sahip bireyler olmakla başlar.

Bugün burada, hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren kadınlarımızın Süt Sığırı Yetiştiriciliği konusunda aldıkları eğitim sonrası yeniliklere entegre olarak eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alacaklar. Kedilerini tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Değinmek istediğim bir konuda 1991 yılından itibaren kutlanmakta olan ‘Dünya Süt Günü’.

Yeterli ve dengeli beslenen toplumların bireyleri, fiziksel ve zihinsel yönden daha sağlıklı, daha üretken, daha yetenekli ve düzenli çalışma gücüne sahiptirler.

Kişi başına içme sütü tüketimi İngiltere’de 100, İtalya’da 63, Finlandiya’da 139, İsveç’te 111, Fransa’da 68 Romanya’da 75 litre yani Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 89 kg, Avustralya'da 107 kg, ABD'de 83 kg düzeyindeyken bu rakam Türkiye'de ise 24-26 kg civarındadır. Süt tüketiminde sevindirici olan ise Türkiye’de haneye giren süt miktarlarına bakıldığında en fazla hane başına süt tüketimi 122 litre ile Akdeniz Bölgesinde gerçekleşmektedir.

TÜİK verilerine göre 2015 yılında ülkemizde içme sütü üretim miktarı  1milyon  378 bin ton , 2016 yılında % 4 lük bir artışla 1 milyon 450 bin tona ulaşmasına rağmen tüm peynir çeşitlerinde tüketim % 1,2 oranında düşmüştür. 

Bu noktada, süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi toplumun tüm kesimlerinin görevidir.Son yıllarda artan hayvancılık sektörü ile süt ve süt ürünleri sektörün kazandığı ivmeye rağmen ülkemizde süt tüketimi standartın altında kalmaktadır.Borsa olarak önemli paydaşlarımızdan Tarsus Süt Üreticileri birliğine tahsis ettiğimiz Borsa Labaratuarında bulunan süt analiz cihazları ile kalite süt üretimini teşvik etmekteyiz. Bu noktada, süt  ve süt ürünleri tüketiminin arttırılmasına yönelik her türlü desteğimize devam edeceğiz.

Süt Üreticileri Birlik Başkanımız Yılmaz Bey'e göreve geldiği günden beri yenilikleri takip eden anlayış içinde, süt üretimini teşvik edecek gerekli tedbirleri almaya yönelik faaliyetlerinden, gösterdiği çalışma,gayret ve azimden ötürü teşekkür ederim."diyerek Birlik ve beraberlik duygusunun pekiştirildiği ve sayısız güzelliklerin yaşandığı Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diledi."

Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları
Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları
Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları
Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları
Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları
Süt Sığırcılığı Sertifika Töreni ve Dünya Süt Günü Kutlamaları