Zeytinyağ Sektöründe Bir Başarı Öyküsü-Şendağ Zeytinyağları

  • 06.11.2017
  • tarsustb

Zeytinyağı üretimine 1920 yılında Girit Resmo’da başlayıp  ,   3 kuşak olarak  deneyim ve tecrübelerini birbirine aktararak  , bu güne kadar devam ettiren ,Önce kalite, güven ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak,yüksek  tecrübesi ile bugünlere gelmiştir.

Ali Şendağ sözlerine başlarken, " İlk yıllarda bundan yaklaşık 100 sene önce Girit adası ,Resmo  kasabasında insan gücüne dayalı olarak  Mengene usulü ile zeytinleri ezip Hamur haline geldikten sonra , torbalara koyup presler ile baskı altında yağ çıkarmışlar.Bu usul ile mübadelede Ülkemize geldikten sonra , aynı şekilde üretime devam ettiler.dedem den sonra Rahmetli Babam Hasan Şendağ  Tarsus’ta Abim Hüseyin Şendağ’la beraber  ülkemizde İLK ELEKTRİKLE ENERJİSİYLE  çalışan taş baskı makinelerini kurarak , zeytinden yağ elde etmek için , ülkemize ilk tesisi kazandırmış oldular, o zamanlar günlük 80 ton zeytin işleyen en yüksek kapasiteli zeytin işleme tesisinin yanında , o zamanlar çok yüksek miktar olan yıllık 2000 tona tekamül eden bir zeytin yağ ticaretini de  gerçekleştirdiler  ., aynı zamanda zeytinlerini çok iyi bakıp, üreticilerde örnek olmuşlardır. Ülkemizin Zeytinyağı sektöründe bulunan   büyük firmalarında  ana tedarikçilik yapmaktayız." dedi.

Tarsus'ta yılda 65 bin ton zeytin üretimi gerçekleşmektedir.Üretimin % 75 i yağlık olarak kullanılan Tarsus'ta  2017 – 2018 yılı Zeytin hasadı sezonu başlamış ve yaklaşık % 20 seviyelerine ulaşmıştır.

Ali Şendağ, "Bugün itibariyle tesisimizde kapasitemizin % 20 'si oranında zeytin işlenmiştir. Bu sezonki kapasitemizin geçen yıla oranla % 15 artacağını tahmin etmekteyiz. Tarsus Bölgesinde  önceki yıllara oranla rekoltenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz."

Türkiye geneli değerlendirmede bulunan Ali Şendağ "Ülkemizde Güney Bölgesi olarak adlandırılan Antalya’dan, Mardin’ e kadar bölgede zeytin üretiminin 500.000 Ton, Zeytinyağı üretiminin ise 83.000 Ton olacağını düşünüyoruz. Bu tahminlerimize göre bizde rekabet düzeyimizi geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hedefimizde İhracat var ve bunun için Tarsus Ticaret Borsasının Ekonomi Bakanlığı nezrinde yürüttüğü URGE projesinde yer almaktayız. Umutluyuz." dedi.

Zeytin ve Zeytin Yağı fiyatlarını değerlendiren Ali Şendağ "Tarsus zeytin üreticileri bu yılki rekolte ve ham zeytin yağ fiyatından memnunlar. Bugün itibariyle Üreticiden tesisimiz teslimi  0,7 diezem kalitedeki  yağı 13,50 TL. den alıyoruz. İlerideki günlerde yağıların gelmesi ve hava ısısının düşmesi ile birlikte yağ kalitesinin laboratuvar değerleri daha güzel olacağı için fiyatlarda aşırı bir dalgalanma olacağını tahmin etmiyorum. Yalnız Devletimizin Ham zeytin yağına verdiği 80 kuruş prim desteğini üreticilerimizde, bizlerde  çok yetersiz buluyoruz.Haklıyız, haklılar çünkü Avrupa Ülkelerinde destekleme primi 1,30 Euro, bu rakamlarla bizim üreticiler mucize yaratıyor.

Coğrafi İşaret Başvurusu yapılan Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidi ile ilgili şu ifadelere yer veren Ali Şendağ, " Orjini Tarsus olan Sarı Ulak cinsi zeytinden Üreticilerimiz ve Bizler Verim ve kalite yönünden çok memnunuz.Dünyada Sarıulak zeytininin sofralık tüketilmesinde bu türün özelliğine sahip hiç bir zeytin yok,  Sarı Ulak  Zeytininin yağ randımanı % 20 – 25, Topak Ulak zeytinin yağ randımanı % 18 – 20 Gemlik zeytinini yağ randımanı %15 – 20 arasındadır. Bu randıman rakamları toplam zeytinyağı üretimde çok ciddi şekilde yansır. Aslında doğada tabi olarak yetişen bu türümüz Çatak projesi ile 40 yakın  bahçe tesis edildi. Üretici ve biz tesis sahibi işletmeler Sarı Ulak Zeytininin üretiminin artmasını çok istiyoruz ama üreticilerimiz fidan tedarikinde çok sıkıntıya düştükleri için, Gemlik türü zeytin fidanı ekmek zorunda kalıyorlar.  Yetkilileri bu konuda bir şeyler yapmaya davet ediyoruz.

Türkiye Ham zeytinyağı üretimine değinen Ali Şendağ "Yağ üretiminin yaklaşık % 60'nı büyük marketler aracılığıyla % 15 'ni evsel üretim ( üreticiden tedarik) ve  % 25 'ni ihracatta değerlendiriliyor. Ancak yakından takip, etmemiz gereken önemli bir husus ise salamura zeytin üretimimiz..Salamura üretimimizin sektörde öncü pazarları Romanya ve Kuzey Irak tır. Yalnız Romanya pazarını Yunanistan’a kaptırdık, Kuzey Irak’ın durumu da sıkıntılı bir dönemden geçiyor.  Eğer ki Salamura Zeytin sektöründeki pazarları kazanamaz ‘sak salamuraya giden zeytinin yarısı zeytinyağı olacak ve zeytinyağı  rekoltesini yükselterek fiyat istikrarında risk oluşabilir.

Yine sektörün sorunlarından diğeri Mersin sınırları içerisinde pirina işleme fabrikasının bulunmaması.Prina işlenen zeytinin yaklaşık %50 sine denk geliyor yani il genelinde 50-60 bin tonluk pirina üretimi var. Biz zeytinyağı tesisi firmalar üretilen pirinaları Hatay veya Kilis teki pirina işleme tesislerine sevk ediyoruz. O fabrikaların kapasitelerini aşan pirina arzı var. Yakın zamanda bu ihtiyacı karşılayacak yatırımların Tarsus'a çekilmesine şiddetle ihtiyaç vardır."dedi.

Tarsus Ticaret Borsası olarak biz üyemiz Şendağ Zeytin Yağı Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Firmasına ve sektörünün duayeni Ali Şendağ'a verdiği önemli bilgiler için teşekkür eder, işlerinde başarılar ve bol kazançlar dileriz.

Zeytinyağ Sektöründe Bir Başarı Öyküsü-Şendağ Zeytinyağları
Zeytinyağ Sektöründe Bir Başarı Öyküsü-Şendağ Zeytinyağları
Zeytinyağ Sektöründe Bir Başarı Öyküsü-Şendağ Zeytinyağları