2018 Yılı Soya Fasulyesi Durum Raporu

  • 10.10.2018
  • tarsustb

Soya, dünyada ekim alanı, üretim miktarı ve uluslararası ticaret açısından en önemli yağlı tohumlu bitkiler arasında yer almaktadır. Dünyada üretilen toplam yağlı tohumlu bitkilerin %50’den fazlasını oluşturan soya, aynı zamanda insan beslenmesinde yağ ve protein kaynağı olarak, küspesindeki ham protein içeriği ile de tavukçuluk, et ve süt hayvancılığında önemli bir yem kaynağı olarak kullanıldığından dolayı katma değeri yüksek bir üründür. Dünya üzerinde soya tarımı ABD, Brezilya, Arjantin, Hindistan ve Çin’de yoğunlaşmıştır.

Türkiye'de 2018/19 yılı için soya fasulyesi üretim alanının üretimin yaklaşık 260.000 dekar ile 300 bin dekar arasında olması ve rekoltenin ise en az 95 bin ton ile 120 bin ton aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Soya ekiminin en yoğun olduğu Çukurova bölgesinde ise, son yıllarda pamuk ekimindeki artış soya fasulyesi ekimi üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır. Yerli üretimdeki azalma ve tüketimdeki artış nedeniyle, Türkiye soya fasulyesi için dünyanın önde gelen ithalatçılarından biri haline gelmeye başlamıştır. TUİK verilerine göre soya fasulyesindeki yeterlilik oranı 2013 yılında % 10 seviyesinden bu dönemde % 7 seviyelerinin altına ineceği tahmin edilmektedir.

2018 Yılı Türkiye ve Dünyada Soya fasulyesi raporumuzun yararlı olması temennisi ile, yeni sezon soya fasulyesi hasat döneminin hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.

 

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

2018 Yılı Soya Fasulyesi Durum Raporu