Bölgesel "4 Ürün 5 Borsa" Ürün Raporu Yayında

  • 08.01.2019
  • tarsustb

Çukurova Bölgesinde üretimi yapılan Dört ürünün Bölgemizdeki Beş Borsada Müstahsilden Tüccara satış verileri değerlendirmiş olup, takibi yapılan 4 ürünün 5 borsada 2018 yılı miktarsal ve fiyatsal  performansları incelenmiştir.Yine Tarsus ilçe sınırları içinde üretim katma değeri yüksek olan Mısır, Soya Fasulyesi, Buğday, Ayçiçeği ve Kütlü Pamuk bitkisel ürünlerinin dekar bazında ekiliş, verim, dekara maliyet, gayri safi üretim değeri, safi üretim değeri, fark ödeme destekleri toplamı üzerine yapılan çalışmamız bu raporda yer almaktadır.

Yapılan çalışmaların değerlendirmesini özetlemek gerekirse,

Mersin’de 2017 yılında toplam 477 bin 400 ton tahıl üretiliyor. Bu üretimin % 46,10’unu buğday, % 42,10’unu mısır, % 6,5’ini soya fasulyesi % 2’sini arpa oluşturuyor. Oluşan toplam satış değeri ise 680 milyon TL’yi aşıyor. Kentin toplam tahıl, yağlı tohumlar ve bakliyat üretim miktarı 477 bin 400 ton iken, Tarsus bu üretim miktarının %74'nü tek başına gerçekleştiriyor.

İlçemizde 2018 yılında tarımsal üretim yaklaşık 3,5 milyar TL’sıdır. Bu özellikleriyle Tarsus’u ülkemizin tarımsal üretim üssü olarak kabul edebiliriz. Fark ödeme desteği ise 59 milyon TL'sına yaklaşmaktadır. Tarsus sadece İl'nin tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerden tarımdan elde ettiği üretim miktarı değerinin % 52 'sini Ülke ekonomisine kazandırmaktadır.

Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz.

 

Rapora ulaşmak için tıklayınız.....   

Bölgesel "4 Ürün 5 Borsa" Ürün Raporu Yayında