Faaliyet Raporu Yayınlandı

  • 04.02.2019
  • tarsustb

"Önemli projeler üreten, Tarsus ve bölgemiz için büyük önem arz eden konuları yakından takip eden  bir kurum olarak; bizim de bir gözümüz piyasalardaki ticaret ortamında, bir gözümüz ekonomik kalkınmaya değer sağlayacak konularda." olduğunu ifade eden Başkan Murat Kaya Borsanın 2018 yılı faaliyet raporunun yayınlandığını söyledi.

Borsa Başkanı Murat Kaya 2018 yılı Faaliyet raporu hakkında yaptığı açıklamada, "Geride bıraktığımız 2018 yılında ekonomide yaşadığımız tüm sorunlara rağmen zorluklar içinde dahi müteşebbisimizin vazgeçmeden yola devam edebileceğinin ve gücünün Ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtladığı bir yıl oldu." dedi

Başkan Murat Kaya sözlerine şu şekilde devam etti, "2018 yılı sonu ile tarımda ihracatımızın toplam ihracatımıza oranı TUİK verilerine göre % 14 civarında olması beklenirken  İl olarak tarımsal ihracatımız ise TİM verilerine göre yaklaşık 1 milyar doların üstünde gerçekleştiğidir. Son çeyrek tarımsal üretim ve ihracat verilerinin detayına baktığımızda tarım sektöründeki canlılık halen istihdamda büyük önem taşımaktadır. Bu durum tarım sektörünün başlı başına açık bir fabrika işletmesi olduğu adına üzerinde durulması gereken bir konudur."

"GIDA ÜRETİMİNİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYORKEN İSRAF EDİYORUZ"

Tarımın geleceği ve sürdürülebilirliği için Bakanlığımızın planlama çalışmalarına ağırlık vereceğin temenni ediyoruz. Bir çok platformda değindiğimiz bir konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum, önümüzdeki 30 yıl da gıda üretimimizi yüzde 70 arttırmamız gerekiyor. Maalesef  bugün, gıdalarımızın yüzde 30’unu israf etmekteyiz. Yani üretimimizi arttıralım derken israfın artması gerçekten düşündürücü ve üzücü.

Ocak ayı meclis toplantımızda Borsamızın 2018 faaliyet raporunu sunduk.Bu rapor, Tarsus Ticaret Borsası olarak bizlerin 2018 yılına ait gelişmelerde ne kadar pay sahibi olduğunun da  bir özeti aslında.

Borsamızın 2018’de işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artarak 2,6 milyar liraya ulaştı. Hedef olarak koyduğumuz bu yükselişi 2018 yılında yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen yakalamak Tarsus'un tarımsal üretimi ve tarımsal ticareti açısından son derece önemli bir veri olduğunun altını çizmek isterim.

2018 yılında Borsamız organlarının gerçekleştirdikleri toplantı sayısı 79’a ulaştı.Borsamız tarafından gerçekleştirilen ziyaretler dışında çok sayıda önemli konuk da  Borsamızda ağırlandı, sektörün sorunları hakkında ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerimiz oldu. Raporlar hazırlandı, çözüm önerileri ile  lobi faaliyetleri oluşturuldu.

2018’deki önemli gördüğümüz ve başarıyla gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden bir kaçını sayacak olursak, Tarsus Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A. Ş.'ni kurmamız, Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş.'ne ve Agropark A.Ş 'ne ortak olmamız , Tarsus Sarıulak Zeytinimize coğrafi işaretinin borsamız adına tescili için yaptığımız başvurunun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanması oldu. 

Üyelerimize yönelik , 20 eğitim ve toplantı gerçekleştirdik. Üye Memnuniyetimizi  % 93 oranına ulaştı. Personellerimize yönelik 19 eğitim ile personel başı iç eğitimlerde 358 saat, dış eğitimlerde 75 saate yakın eğitim aldırmış olduk. 2018 yılında 28 kalite hedefimizi ve Sosyal sorumluluk kapsamında değerlendirdiğimiz  10 faaliyetimizi başarıyla gerçekleştirdik.

Başta üyelerimiz olmak üzere, ekonominin, ticaretin ve refah düzeyinin arttırabildiği bir toplumsal yapının oluşmasında, en önemli aktörlerinden biri olmanın sorumluluğunu taşıyarak; 2019’in bir önceki yıl elde ettiğimiz başarıları aşacağımız, yeni ve daha büyük hedeflere yürüyeceğimiz bir yıl olmasını; borsamıza, sektörümüze ve  Ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.

 

2018 YILI FAALİYET RAPORU

Faaliyet Raporu Yayınlandı