Tarsus Zeytin Platformu Toplandı

  • 24.09.2020
  • tarsustb

Coğrafi İşaretli Tarsus Sarıulak Zeytini ve yağının ana gündemi oluşturduğu Tarsus Zeytin Platformu toplantısı Kaymakam Kadir Sertel OTCU Başkanlığında yapıldı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Cengiz Türkay’ı yeni görevi nedeniyle tebrik eden platform üyeleri Türkay’a başarı ve iyi dilek temennilerinde bulundu.
Borsa Başkanı Murat Kaya, toplantının içeriğini oluşturan Tarsus Sarıulak Zeytini ve yağının coğrafi işaret ve marka değerinin anlaşılması, yerelde sahiplenilmesi, ulusal manada tanıtılması, üreticinin nasıl ve hangi noktalarda bilinçlendirilmesi, desteklenmesi için yapılması gerekenleri vurguladığı toplantıda, zeytinde yeni hasat sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ederek, coğrafi işaretli Tarsus Sarıulak Zeytininin yağı için 21 Nisan 2020 tarihinde remi olarak coğrafi işaret başvurusunu yaptıklarını ve platformun sekretaryası olarak bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Kaymakam Kadir Sertel OTCU, Covid-19’un işyerlerinde yayılımını önlemek, çalışanların ve toplum sağlığının korunması ve Pandemi sürecinde riskleri en aza indirebilmek amacıyla zeytin sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin uyması gereken bir dizi tedbirler alınmasının bu hassas dönemde gerekli olduğuna dikkat çektiği konuşmasında zeytin hasat döneminde uyulması gereken kurallar ve alınması gerekli önlemleri toplantıya katılanlarla istişare etti. Tarsus Sarıulak Zeytini ve yağının tanıtımı, farkındalık yaratılması konusunda ise Sayın OTCU, eylem planı oluşturulması konusunda platform üyelerine tavsiyede bulunarak, bu plan çerçevesinde yapılacak çalışmaların periyodalar halinde takibinin sağlanması halinde daha hızlı ilerleneceğinin altını çizdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerin tanıtımında belediye olarak çalışmalara sağladıkları katkılarından bahsederek, coğrafi işaret almış ürünlerin tanıtım ve markalaşması kapsamında yapılan faaliyetlere destekçi olduklarını belirtti.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Zeytinde Verim ve Kalite Kayıplarının Önlenmesi” ile ilgili oluşturulan komisyonun görev ve yetkileri hakkında İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan tarafından toplantı üyeleri ile zeytin işletmecileri bilgilendirdiği konuşmasında Tarsus Sarıulak Zeytininin verim, kalite ve Tarsus Sarıulak Zeytin yağının ise kalite ile yüksek polifenol zamanlarının hasat dönemlerine göre değişiklik gösterdiği , sarıulağın erken hasat döneminin diğer zeytin çeşitlerine göre farklılık gösterdiğine değinerek bilinçli üretim doğru hasat zamanının önemine dikkat çekti.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Cengiz Türkay, 2009 yılından bu yana zeytin fidanı üretilmesi konusunda yapılan çalışmalara değinerek, Tarsus Sarıulak Zeytini fidanı üretimi konusunda izlenecek aşılama metotları hakkında ve coğrafi işaret başvurusu yapılan Tarsus Sarıulak Zeytinyağına ait analiz sonuçlarının bilgilendirmesinde bulundu.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, zeytin üreten üreticilerin Tarsus Sarıulak Zeytinlerinin diğer zeytin çeşitlerinden farklı, değerli olduğuna dikkat çekerek yöreye ait bu çeşidin korunması, pazarlanması ve üretiminin arttırılmasında gereken tüm yardıma hazır olduklarını ifade etti.
Toplantının sonunda zeytin işletmelerinin pandemi sürecine uygun alacakları tedbirlerin ne olacağı hususundaki önlemlerin belirlenmesi ardına toplantı sona erdi.
Toplantıya, Platform üst kurul üyeleri Kaymakam Kadir Sertel Otcu, Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürü Cengiz Türkay, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Fikri Bucak, ile Tarsus Zeytin Platformu toplantısının konukları zeytin işletmesi olan Eshabı Kehf Kooperatifi, Hacıhamzalı Kooperatifi, Gürbüz Zeyticilik, Sendağ Zeytinyağ, Boltaç Zeytinyağ, Efsus Zeytin ve Zeytinyağı, Akça Zeytincilik, firma temsilcileri katıldı.
..

 

Click the banner to read this article in English or Russian

 

Tarsus Zeytin Platformu Toplandı
Tarsus Zeytin Platformu Toplandı
Tarsus Zeytin Platformu Toplandı