Son Bir Haftanın Panoraması; Ekonomide Yaşanan Gelişmeler

  • 03.05.2021
  • tarsustb
Son Bir Haftanın Panoraması?
Pandemi sürecinde üyelerinin ve yerel işletmelerin mağduriyet yaşamaması adına toplanan talep ve önerileri iletmeye devam ediliyoruz.
Bu dönemde de üyelerimizin sorunlarını yakından takip ediyor, tüm sorunları çözüm önerileri ile birlikte çatı örgütümüz TOBB aracılığı ile Hükümetimize iletiyoruz.
Son bir haftada yaşanan gelişmeler ise;
Çeklerin bankaya ibrazı ile icra iflas takiplerinin durdurulmasını içeren ‘Vergi Usulü Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin 30 Haziran 2021'e kadar uzatıldı.
Kovid 19 salgınında faaliyetleri olumsuz etkilenen esnafımıza verilen Kira Desteği ve Gelir Desteği uygulamasının süresi ise 1 ay daha uzatıldı.
Kredi kullanan esnaflarımızdan taksit ödemesini yapamayanların borcu, daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından Halk Bankası’na ödendi.
30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında, bu tarihler arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacak.
İhtiyati haciz kararı verilemeyecek ve başlamış olan takipler duracak.
Kamu idarelerinin kamu hukukundan veya özel hukuktan doğal alacakları hakkında 30 Nisan 2021 ile 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacaktır
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Hızlı Destek Programı başvurularının 3 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak, 21 Mayıs’a kadar devam edecek.
Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, 2024 yılından itibaren 4’er aylık dönemlerde 6 taksit olarak ve tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanacaklar.
Ayrıca, Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir.
Tam Kapanma döneminde, NACE koduna göre çalışma izni olan ancak çalışma muafiyeti alamayan iş yeri sahipleri için İçişleri Bakanlığından yayınlanan 02/05/2021 tarihli genelge ile e-başvuru platformu üzerinden muafiyet alınması sağlanacak.
Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilmesi ile tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31 Mayıs Pazartesi gün sonuna kadar uzatıldı.
Ekonomide olumlu gelişmelerin devam etmesini diler, hayırlı, bereketli günler dileriz.
Son Bir Haftanın Panoraması; Ekonomide Yaşanan Gelişmeler