Başkan Murat Kaya;"İsrafa DUR demeliyiz"

  • 01.08.2022
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Türkiye’de son yıllarda özellikle en çok israfın yaş sebze ve meyvenin tarladan sofraya ulaşıncaya kadar uğradığı kayıplardan oluştuğunu belirterek, yıllık gıda israfının 176 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Borsa Başkanı Murat Kaya, açıklamasında, UNEP 2021 (Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü) raporuna göre, gıda israfının yüzde 61'inin evlerimizde gerçekleştiğinin altını çizerek “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yaptığı çalışmaya göre, her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Üstelik gıda ürünlerinde fiyat artışının ön plana çıktığı bugünlerde bu israfın önlenmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.

UNEP 2021 yılı raporuna göre Türkiye'de evde, gıda hizmeti veren yerlerde ve gıda satıcılarında her yıl kişi başı 93 kilogram, toplamda 7,7 milyon ton yiyeceğin çöpe gittiğini hatırlatan Başkan Kaya “Yapılan araştırmalara göre, tarladan sofraya kadar yüzde 25 ile 30’larda olan gıda kaybı ve israfının insani boyutu bir yana, ekonomik boyutu da çok büyük rakamlara ulaşıyor. Türkiye'de evde, gıda hizmeti veren yerlerde ve gıda satıcılarında her yıl kişi başı 93 kilogram, toplamda 7,7 milyon ton yiyeceği çöpe gidiyor. Bu oranlarla hesap yapılan harcamalar dikkate alındığında 176 milyar lira gıda kaybı ve israfı bulunuyor. Üzülerek ifade ediyorum ki; israfın yüzde 61'inin evlerde, yüzde 26'sının gıda hizmeti veren işletmelerde, yüzde 13'ünün ise gıda satıcılarında meydana geliyor olmasına bir dur dememiz gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, ülke nüfusumuz arttıkça tarımsal ürün ve gıda ihtiyacımız ds artmaktadır” ifadesini kullandı..
Başkan Murat Kaya;"İsrafa DUR demeliyiz"