Güvenli, kullanılabilir ve ulaşılabilir SU konusun da Borsa Meclisi Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı.

  • 31.03.2023
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Mart Ayı Meclis Toplantısında Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı.

Güvenli, kullanılabilir ve ulaşılabilir SU konusun da Borsa Meclisi Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı.

Toplantının açılışını yapan Borsa Meclis Başkanı Murat Kaya, su yokluğu ve su kaynaklı hastalıklardan dünyada 1,5 milyon kişinin öldüğünü belirttiği meclise hitaben yaptığı konuşmasında “Türkiye’de iklim değişikliğinin, gıda üretimi ve güvencesi için elzem olan su ve toprak kaynakları ve dolayısıyla kırsal kalkınma üzerinde şiddeti giderek artan olumsuz etkiler yaratması beklenmektedir. Tarımda öngörülen iklim değişiklikleri, üretimi, üretim yerlerini ve hayvancılığı etkileyecek, aşırı hava olaylarının şiddeti, sıklığı ve artma olasılığı tarımda rekoltenin azalması riskini önemli ölçüde artıracaktır. Bu durum doğrudan gıda güvencesi ile ilgilidir. İklim değişikliğinin tarım sektörüne olan etkisi, gıda güvencesi açısından esastır.” Dedi.
Bu noktada Borsa Meclisinin Ortak Açıklaması şu şekilde oldu;

1- Sulama suyunun kontrollü, bitkinin ihtiyacı miktarınca ve zamanında verilmesi gerekir. Suyun ihtiyaçtan fazla kullanımını önlemek için eğitimler verilmeli ve gerektiğinde müeyyideler uygulanmalıdır.
2- Mevcut sulama sularının miktar ve kalitesinin korunması için; suyun havza ve göletlerde toplanarak tutulması, daha iyi sulama kanalları tesis ederek sızıntı ve buharlaşmanın azaltılmalıdır.
3- Vahşi sulamalara son verilerek suyun daha ekonomik ve etkin kullanımına olanak sağlayan, buharlaşma yoluyla su kayıplarını aza indirgeyen kapalı sistem sulamaların yaygınlaştırılmalı, toprağın minimum düzeyde işleyecek tarım, alet ve makinaları desteklemelerinin arttırılması
4- Aşırı kullanım dolayısıyla giderek azalan yeraltı sularının yönetiminin iyileştirilerek kullanımını sınırlandırmalıdır.
5- Yağmur ve kar sularının biriktirilerek ve depolanarak sulama dahil farklı kullanımlara sunulmalıdır.
6- Kuraklığa dayanıklı türleri geliştirerek ve ekimini yaygınlaştırarak ürün deseni değiştirilmelidir.
7- Mevcut su kaynaklarının güncel durumlarının her yıl düzenli olarak araştırılarak envanterlerinin çıkarılması, mevcut boşa akan akarsuların bir yerde toplanarak basınçlı sulama sistemlerinde kullanılır hale getirilmelidir.
8- Yerel yönetimlerin yerel suların daha iyi yönetimi yanında kuraklığa yönelik tedbirlere, ilgili yatırımlara ve bu amaçlar yönünde çiftçilere götürülecek diğer hizmetlere ağırlık vermelidir.
9- Kuraklık ve su yönetimi konularının öncelikli araştırma konuları arasında daha fazla yer almalı,
10- Liseler ve üniversitelerdeki tarım eğitimi müfredatına daha ağırlıklı olarak girmeli, çiftçi eğitimlerinde daha sıklıkla işlenmelidir.
Sonuç olarak;
Tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmaya yönelik uygulanmakta olan politikaların ve eylem planlarında, Şura’da ve çalışma gruplarında üretilen muhtemel politika ve proje önerilerinin sahadaki uygulayıcılara, çiftçilere ve tüm muhataplara ulaştırılmasındaki başarısızlıkların giderilmesi için daha çok çaba gösterilmelidir.





Click the banner to read this article in English or Russian

Güvenli, kullanılabilir ve ulaşılabilir SU konusun da Borsa Meclisi Kuraklık ve Su Eylem Planını açıkladı.