Yağlı Tohumlar ve Yaş Sebze Meyve İhtisas Komisyonlarının Tavsiyeleri değerledirildi.

  • 23.11.2023
  • tarsustb
15 Kasım 2023 günü toplanan Yağlı Tohumlar ve Yaş Sebze Meyve İhtisas Komisyonlarının Tavsiyelerinin değerlendirildiği 22 Kasım 2023 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında akabinde şu açıklamalara yer verildi.


Tarımsal ürünlere yönelik yapısal sorunlar, hemen hemen tüm dünyada benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte Türkiye’de tarımsal ürünler için kullanılan temel girdilerde dışa bağımlılığın çok yüksek olması iki temel sorunu gündeme getirmektedir. Öncelikle bu durum arz güvenliğini tehlikeye atmaktadır. İkinci olarak temel girdi kalemlerinde ithalata bağımlılığın çok yüksek olması ayrıca Türkiye’de tarımsal üretim maliyetlerinin çok yükselmesine neden olmaktadır. Bir başka deyişle tarımsal girdi fiyatları döviz hareketlerinden doğrudan etkilenmektedir. En büyük tarımsal girdi kalemleri olan; “akaryakıt, gübre, tohum ve ilaç”, toplam maliyetlerin yaklaşık %85-90’ı arasında bir büyüklüğü oluştururken, bu başlıklarda yine yaklaşık %90 oranında ithalata bağımlılık söz konusudur.
Bunun dışında; “ekilebilir alanların ve tarımsal işgücünün azalması, hem tarımsal alan hem de ürünlerde ki ölçek problemleri, depolama, sigorta, finansman, piyasa şeffaflığının az olması vb.” sorunlarının ise diğer ülkelerde de mevcut olduğu ve bu alanlarda çeşitli politikaların geliştirilmeye çalışıldığı görülmektedir.
Yağlı Tohumlar ve Yaş Sebze Meyve İhtisas Komisyonlarının Tavsiyeleri değerledirildi.