Anızını Yakma ; Toprağından ve Bereketinden Olma

  • 22.08.2024
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası olağan yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti.
Anız yakmanın toprağı ve canlıları olumsuz etkileyerek, tarımsal verimliliği düşürdüğünü söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Üreticileri hasat sonrası tarlalarındaki anızı yakmamaları ve alternatif yöntemlere başvurmalarını istedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz , yönetim Kurulu üyeleri Yücel Gürbüz , Ayhan Bayram ve İlhan Titiz’in istişarede bulunduğu ANIZ yakma konusu toplantının ana gündemini oluşturdu.

Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Titiz ise, anız yakmanın, genel olarak hasat sonrası tarlada oluşan üretim artıklarının yakılarak yok edilmesi olduğunu belirtirken, çiftçilerin kendilerine toprak işlemede kolaylık sağlamak amacıyla tercih ettikleri bu yöntemin son derece hatalı bir uygulama olduğunu ve toprak yapısının bozulmasına, tarım alanlarının verimsizleşmesine sebebiyet verdiğini ifade etti.

Toprak verimini düşüren ve topraktaki canlıları öldüren anız yangınları ile mücadele son yıllarda devletin de politikası haline geldiğini, Üreticilere hasat döneminde alternatif yöntemler kullanarak tarlalarını temizlemelerini ifade eden Yönetim başkanı Teke,” Türkiye’de bundan 50 yıl önce yüzde 60’lar seviyesinde olan anız yangınları, son yıllardaki çiftçi eğitimleri ve bilgilendirme çalışmaları ile yüzde 10’lara kadar düşmüştür. Bu iyi bir gelişme olmakla birlikte tamamen ortadan kaldırılması gereken milli bir meseledir. Anız yakma, bu eylemin gerçekleştirenleri tarafından kısa sürede faydalı olduğu iddia edilecek kadar düşünülmeden gerçekleştirilen felaket ve gerçek bir çevre sorunudur.” Dedi.

Çiftçileri çok daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet eden Teke, özellikle kırsal bölgelerde, ormanlık alanlara ve yol kenarlarına tam olarak söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin çiftçilerin 1 yıllık emeğini kül edebileceğini, bütün arazilerde ve özel mülkiyete tabi bahçelerde kesinlikle ateşten uzak durulması, ayrıca bahçe ve tarla temizliği amacıyla ateş yakılması, anız yakılması ve piknik esnasında ateş yakılması gibi yangına ve orman yangınlarına da neden olabileceğini sözlerine ekledi.


Click the banner to read this article in English or Russian

Anızını Yakma ; Toprağından ve Bereketinden Olma
Anızını Yakma ; Toprağından ve Bereketinden Olma